Hvornår finder du af, at noget i din krop, begynder at “tale” til dig?

Du får måske en række symptomer. Du siger ja tak til at få dine symptomer klaret via symptom-behandlende medicin. Det virker for en tid, og så dukker andre symptomer op.

Kroppen er fantastisk fleksibel, den kan tåle rimelig meget før den for alvor begynder at sige fra. I mange bøger/artikler sammenlignes kroppen med en bil. En bil kan kun køre på det brændstof den er beregnet til, ellers virker den ikke. Kroppen kan ofte tåle rigtig meget, der ikke er gavnligt for den, før den siger stop.

Min historie starter vel omkring midten af 90’erne, hvor jeg efter en del år som mellemleder med et udfordrende job, mand, børn, hus, familie, venner, sportsliv, foreningsaktiviteter etc. begyndte at mærke slid i min højre skulder, smerter i mine ledbånd omkring mine hæle. Når jeg havde siddet længe, og når jeg stod op om morgenen, havde jeg vældig ondt, og skulle lige “varmes op”, før jeg kunne starte dagen. Endvidere vågnede jeg om morgenen med hedeture. Når jeg påbegyndte sommerferie, startede jeg ofte de første dage med feber og forkølelse.
På det tidspunkt vidste jeg godt, at jeg ofte var hårdt presset omkring mit arbejde, men jeg har altid anset mig selv for at kunne klare al ting – ingen udfordringer var for store for mig.
Efteruddannelse, og flere udfordringer på jobbet, jeg steg i graderne, og fulgte klart med på de krav, der blev sat, og helt klart også dem jeg fortsat satte til mig selv.

Det er vigtigt at huske på, at vi ofte kan være vores egen værste fjende i forhold til det, der bygger op til en nedtur. Vi vil/kan ikke lytte til de signaler kroppen “fortæller” os.

Omkring 2008 talte min krop så højt til mig, at der ikke var nogen vej udenom. Reumatologen stillede diagnosen polymyalgi (muskelgigt), som er meget smertefuld. Alle store led i hele kroppen smerter. Hvad kom det af?  Min reumatolog havde ikke et klart svar på, hvad der kunne ligge til grund for denne diagnose, men nævnte, at f.eks. et dødsfald/traume sandsynligvis kunne udløse denne sygdom.

På det tidspunkt var jeg ikke vidende om, at jeg med en ændring af min livsstil/kost kunne have gjort rigtig meget for at komme på den anden side af denne lidelse.

Sygemelding og medicinering med prednisolon.  Efter godt 3 måneder begyndte jeg at arbejde på fuld tid igen. Fortsatte med prednisolon i et par år, og trappede med hjælp fra zone-, kranio/sakralterapeut og kinesiolog og en masse kosttilskud ud af denne medicin. Fra at være aktiv løber, tennisspiller, kajakroer, svømmer, gå lange ture, skulle jeg nu bygge min krop op igen, idet muskelkraften var svundet ind.

Yoga blev den aktivitet, som hjalp mig tilbage til et aktivt liv igen.

Tilbage til dødsfald/traume. Min egen tese er, at min polymyalgi blev fremprovokeret af, at min krop og mit sind var yderst belastet af stress. Min kloge krop sagde fra på en hård og kontant måde, som ikke var til at misforstå. Jeg ved nu, at mit cortisol (stresshormonet) niveau har været skyhøjt.

Det skulle vise sig, at jeg endnu ikke havde forstået, at kroppens ressourcer ikke længere var de samme.

Der gik meget præcist 6 ½ år fra jeg fik diagnosen polymyalgi, til jeg mentalt gik ned med stress. Denne gang havde jeg lært lektien, og kunne mærke, at det var rivende galt igen. Heldigvis havde jeg fået styr på min kost, så jeg ikke blev ramt af polymyalgi igen.

Det skal også her nævnes, at jeg et par år tidligere nu for alvor også var ramt voldsomt af overgangsalder med symptomer som hedeture og et søvnmønster, hvor jeg var totalt udmattet om morgenen – og for en stor del, var det nok fortsat et højt cortisol niveau, der var styrende for min situation.

Jeg fik rigtig meget hjælp fra mit pensionsselskab i form af kurser, der skulle bringe mig tilbage til et “normalt” arbejdsliv igen. Min stædighed fra tidligere, havde nu taget den drejning, at jeg for første gang i mit liv, tænkte på mig selv først. Hvordan kunne mit liv udforme sig, så jeg igen kunne blive glad og få den energi, jeg havde tidligere?

Svaret gav jeg selv, hjulpet  godt på vej af Rikke Ager, sygeplejerske og på det tidspunkt coach i et “Raskmelderforløb”. Hjertelig tak til Rikke for at provokere mig til at turde tro på, at jeg skulle en anden vej for at komme videre med mit liv.

Med min uddannelse til yogalærer og ejer af TriYoga® Center Fyn fik jeg et nyt og positivt syn på livet.

Da jeg i 2018 blev bekendt med NHT Naturlig hormonterapi® læste jeg bogen “Naturlig Hormonterapi – du har et valg”, med stor interesse. Nu begyndte de mange brikker at falde på plads. Hvorfor jeg fik stress, polymyalgi (afledt af min stress), hedeture, manglende koncentrationsevne, dårlig hukommelse, vægtøgning, dårlig søvn, og ja også knogleskørhed blev min ledsager (medicin og måske lidt arveligt betinget).

I dag er jeg utrolig taknemmelig over, at jeg mødte Anette Paulin og hendes utrættelige søgen efter viden omkring vigtigheden af, at kroppens hormoner skal være i balance.

Jeg er også utrolig taknemmelig over, at jeg har været i stand til at tage endnu en ny uddannelse, som ene og alene skyldes den gode hjælp jeg har fået til at få mine hormoner i balance, og samtidig fået min koncentrationsevne og hukommelse tilbage. Der er endnu et stykke vej til, at alle forbedringer er opnået, men det har også taget mange år at skabe ubalancerne.

Derfor føler jeg mig, ud fra egen erfaring og med min yoga- og NHT®-vejleder uddannelser, rustet til at hjælpe lige præcis DIG.